Airtender & Technasium

Met het voorkomen van voedselverspilling valt winst te behalen voor het milieu én je portemonnee. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld €120,- besparen, dat is zo’n 34 kilo goed eten!

Het is deze boodschap waarmee Bernd Schneider 90 scholieren van het Technasium Melanchton in Bergschenhoek heeft uitgedaagd een oplossing te vinden voor het probleem van voedselverspilling.

In zijn eigen woorden: “Wie gaat nadenken over hoe het anders kan, zal het begin maken van grote veranderingen. Jullie zijn de generatie die de huidige manier van omgaan met voedsel kunnen veranderen.”

Vertrekpunt voor deze opdracht zijn de Airtender en Nanostopper, die beiden door het gebruik van positieve luchtdruk c.q. vacuüm een belangrijke rol kunnen spelen in het tackelen van het probleem. Langer bewaren, portioneren, mise en place zijn maar enkele voorbeelden van hoe deze technologie het besparen niet alleen makkelijker en effectiever, maar ook leuker kan maken.

Dit project snijdt aan twee kanten: enerzijds de reële mogelijkheid dat er een nieuwe, waardevolle toepassing kan worden gevonden. Anderzijds de toegevoegde waarde voor bijna honderd scholieren om aan een echt project te werken en daar een persoonlijke ontwikkeling mee te doorlopen.

Dit project is een perfect voorbeeld van hoe het investeren in tijd, kennis en een paar producten toch een enorme impact kan hebben in het bijdragen aan de maatschappij